Naleśniki na sześć sposobów

By Olga - listopada 15, 2017

Jak już nieraz wspominałam, mistrzem kuchni nie jestem! Tak naprawdę przez większość swojego życia umiałam ugotować tylko kilka potraw, które najbardziej lubię. Zero jakiekolwiek kreatywności, wymyślnych dań i urozmaiceń - obiadki wolałam jeść u mamy. Dopiero kilka miesięcy temu zaczęłam mocniej przywiązywać uwagę do jedzenia. Z każdym dniem uczyłam się gotowania i eksperymentowałam w kuchni, szukając nowych pomysłów i smaków. Dzisiaj jednak wracam do korzeni... Czyli do tego, co umiałam zawsze i co mogłabym jeść tonami  - naleśniki!



Osobiście nie znam chyba ani jednej osoby, która nie lubiłaby naleśników. Można je zrobić na milion sposobów, wystarczy tylko odrobina wyobraźni. Na słodko, na wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację - zawsze są idealnym pomysłem! Są ponadczasowe, więc może dlatego wszelkie naleśnikarnie cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem. Jednak dla mnie zawsze najlepszymi będą te, które zrobię sama! 

Przepis na same naleśniki jest niezwykle prosty - jajka, mleko, mąka, olej i odrobina soli. Można dodać cukier, miód albo inne słodzidło, jednak ja zazwyczaj sobie odpuszczałam. Mieszamy i smażymy obustronnie cieniutkie placki. Ot! I cała magia naleśników ląduje na talerzu. 

Z dzieciństwa pamiętam naleśniki z białym serem (za którymi jako dzieciak nie przepadałam) czy z dżemem (byleby jak najsłodszym!). Teraz kiedy jestem już duża (metaforycznie), lubię kombinować, urozmaicać i zmieniać smak moich ukochanych, klasycznych naleśników. 

Jeżeli tak jak ja nie lubisz nudy, ale kochasz naleśniki, koniecznie sprawdź poniższe pomysły!


1. Z masłem orzechowym i bananem
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
 masło orzechowe - najlepiej niesłodzone i niesolone
✓ 1 banan

Ten pomysł na naleśniki pojawił się już w tekście na temat pysznych śniadań, ale jako że kocham masło orzechowe i banany musiał zostać powtórzony! Wykonanie jak najbardziej proste - smarujemy naleśnika masłem orzechowym, układamy pokrojonego w plasterki banana, składamy i gotowe! 

2. Z twarożkiem i brzoskwiniami
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
  ser twarogowy
 odrobina jogurtu naturalnego
 otręby owsiane
 brzoskwinia (może być z puszki, jednak ja preferuję świeżą)

Ser twarogowy mieszamy z jogurtem naturalnym i otrębami. Brzoskwinię kroimy w kostkę i dodajemy do przygotowanego twarożku. Całością wypełniamy naleśniki i składamy/zwijamy wedle uznania.

3. Z mozzarellą i kurczakiem
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
  ser mozzarella
 piersi z kurczaka
 kilka listków świeżej bazylii
 garść orzechów laskowych
 olej
 pieprz, sól
 wedle uznania możesz dodać np. pomidorki koktajlowe czy oliwki

Wytrawne naleśniki to idealny pomysł na obiad, a te z kurczakiem i mozzarellą smakują wprost obłędnie! Jak je zrobić? To proste! Drobno pokrojoną pierś z kurczaka podsmażamy na oleju przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz posiekane orzechy laskowe i bazylię (jeżeli masz ochotę, dodaj także pomidorki koktajlowe). Całość podsmażamy do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na połowę naleśnika i składamy go w trójkąt.

4. Ze szpinakiem i serem feta
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
  ser feta
 rozdrobniony szpinak
 ząbek czosnku
 odrobina mleka
 sól, pieprz
 olej

Muszę przyznać, że szpinak pierwszy raz spróbowałam dopiero kilka miesięcy temu. Teraz gości bardzo często w mojej kuchni - z kurczakiem, w koktajlach, omletach, ciastach czy w naleśnikach. Uniwersalnie i zdrowo! Też lubisz szpinak? W takim razie na rozgrzanym oleju podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy całość solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. W misce rozgniatamy fetę z odrobiną mleka, tak aby powstała masa, którą będziemy mogli posmarować naleśnik. Roztarty ser nakładamy na jedną połowę naleśnika, na drugą kładziemy wcześniej przygotowany szpinak - całość zwijamy w rulonik. Idealnie smakują i na ciepło i na zimno!

5. W zastępstwie kanapki
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
  pesto (najlepiej wykorzystać takie wykonane samemu)
 szynka

Zwykłe kanapki szybko się nudzą, więc żeby trochę urozmaicić np. drugie śniadanie, warto spróbować naleśników z szynką i pesto! W wykonaniu dziecinnie proste - smarujemy naleśnik sosem pesto, kładziemy szynkę i zawijamy lub składamy. Gotowe!

5. Naleśniki inaczej
Czego potrzebujesz?
 2 jajka
  proszek budyniowy (smak obojętny)

Przepis podpatrzyłam wczoraj u Katnova i od razu wypróbowałam! Bo kto by nie wypróbował jeszcze łatwiejszego sposobu na naleśniki?! Po prostu mieszasz jajka z proszkiem budyniowym (ja pod ręką miałam akurat śmietankowy) i smażysz tak jak zwykłe naleśniki. Co do środka? Co tylko chcesz! U mnie był to zmiksowany banan z pastą kokosową, ale równie dobrze możesz użyć jogurtu naturalnego, serka czy dżemu - daj się ponieść wyobraźni!


6. A la tortilla
Czego potrzebujesz?
 usmażone naleśniki
  serek do smarowania
  szynka w plaserkach
  ser żółty w plasterkach
  warzywa wedle uznania

Naleśniki a la tortilla to jeden z moich sposobów na szybkie i sycące drugie śniadanie do pracy czy szkoły. A że jestem osobą lubiącą proste rozwiązania, szczególnie w kuchni to i wykonanie tych naleśników do trudnych nie należy. Smarujemy naleśnika serkiem do kanapek, a następnie układamy na nim, co tylko chcemy - ser żółty, szynkę, warzywa. Całość zawijamy lub składamy (ja zazwyczaj składam je w formę krokietów). Idealne na ciepło i na zimno.


Za nami sześć sposobów na naleśniki. Sześć, które przetestowałam (w większości nie jeden raz) i uznałam, że są warte podzielenia się z Wami. Każdy z nich gorąco polecam i zachęcam do szukania swoich smaków. W końcu naleśniki są tak uniwersalne, że możemy je dostosować do własnego gustu i potrzeb. Jak już pisałam wyżej - na słodko, na wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację - zawsze są idealnym pomysłem! 

A czy Ty jesteś naleśnikomaniakiem? Jeżeli tak koniecznie podziel się ulubionym sposobem na Twój idealny naleśnik! 

  • Share:

Zobacz także:

2 komentarze

  1. Mmmm pyszności! <3 Moja ulubiona pozycja to należniki z masłem orzechowym lub nutellą i bananem. Chwalę też sobie te ze szpinakiem i serem feta. Natomiast mój smak z dzieciństwa to gorący naleśnik z dżemem truskawkowym i kakao ;D
    Zaciekawiłaś mnie ta pozycją jako kanapka ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki z dżemem truskawkowym - tak to zdecydowanie też mój smak dzieciństwa! :)

      Usuń

Translate