A do kawy — ciasteczka owsiane

By Olga - lutego 04, 2018

Znacie ten moment, kiedy robicie sobie kawę, kuszącą i aromatyczną, a nagle dopada Was uczucie, że to nie wszystko? Że czegoś Wam brak? Oj, ja znam, aż za dobrze! Szukam wtedy czegokolwiek, co pozwoli mi dopełnić tę chwilę czystej przyjemności i lenistwa. Dzisiaj też szukałam. I znalazłam, a właściwie zrobiłam  szybkie i pyszne ciasteczka owsiane! 



Kawa lubi ciastko

Wiem, Ameryki nie odkryłam! Wiadomo nie od dziś, że kawa smakuje najlepiej w parze z ciastkiem (albo dwoma, ewentualnie z dziesięcioma!). Po prostu jest to niepisana, życiowa zasada i jestem pewna, że wielu z Was się z nią zgodzi. Dlatego nic tak nie raduje, jak pyszne ciacho obok kubka z kawą. A jeszcze jak ciastko jest z rodzaju tych zdrowszych, to już w ogóle bajka!  

Rządząc się tą zasadą, moja dzisiejsza kawa wprost nie mogła obyć się bez dodatków! Wyruszyłam, więc na poszukiwania... Słodkości nie znalazłam, za to trafiłam na ciekawy przepis. Delikatnie go zmodyfikowałam i voilà! W niecałe pół godziny na moim stole pojawiły się przepyszne ciasteczka owsiane. 

Ciekawi przepisu? No to proszę...

Ciasteczka owsiane

Czego potrzebujesz? 
 2 szklanki płatków owsianych
 2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej)
✓ 1 szklanka wiórków kokosowych
 1/4 szklanki cukru (ja dałam trzcinowy)                                         |ilość cukru oraz syropu lub miodu 
 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem)                 |można dostosować pod siebie
✓ 200 g roztopionego masła
 2 łyżki wrzącej wody
✓ mała łyżeczka sody
✓ dowolne nasiona do posypania

Płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz sodę wsypujemy do dużej miski. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone masło, syrop klonowy (lub miód) i wodę.

Łączymy składniki suche i mokre, starannie mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przystrajamy dowolnymi nasionami.

Pieczemy ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego warto pilnować ciastek). Po wyjęciu ostudzić. I... gotowe! Proste, prawda?

Z podanych wyżej składników wyszło mi 33 ciastka.

Nie tylko do kawy

Ciastka, oprócz tego, że są przepyszne, są również sycące! Właśnie dlatego idealnie nadają się jako dodatek do pełnowartościowego śniadania, jako drugie śniadanie (np. w parze z jogurtem naturalnym) lub jako popołudniowa przekąska. Będzie pysznie!

Smacznego! 


PS Szczególnie za sprawą mojego brata, który uważa, że zdrowe jedzenie jest beeee, ciasteczka tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia! Następnym razem to nadrobię.

PPS Moje ciasteczka nie wyglądały tak ładnie, jak te ze zdjęcia.

PPPS Zapraszam Cię na moje profile w social mediach — facebookinstagram



  • Share:

Zobacz także:

9 komentarze

  1. Mmmm pyszności! <3 a ja dzisiaj wyczarowałam szarlotkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Uwielbiam ciasteczka owsiane! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakować! :)

      Usuń
  3. Bardzo kuszące są te Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasteczka owsiane. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, dlatego polecam ten przepis! :)

      Usuń

Translate